» Geitenbokken blijken niet winterhard

Wat is dit?

Foto
Geitenbokken blijken niet zo winterhard als gedachtAMSTERDAM - Sinds een ambtenaar dertien dode bokken zag liggen op een eilandje in het Veluwemeer, wordt Natuurmomenten geplaagd door schuldgevoelens.


UitlegNederlandse geitenbokken zijn ‘winterhard’, geloofde de vereniging Natuurmonumenten tot voor kort. ‘Die kunnen zichzelf wel redden, dachten wij.’ Tot een ambtenaar van de provincie Flevoland vorige week op een eilandje in het Veluwemeer dertien dode bokken aantrof.

De ambtenaar schakelde de Algemene Inspectiedienst (AID) in, die de naleving van wetten over dierenwelzijn controleert voor het ministerie van Landbouw. De AID klopte meteen aan bij Natuurmonumenten, die op drie eilanden in het meer geitenbokken laat grazen.

‘We zijn enorm geschrokken natuurlijk’, reageert Jan Gorter, regiodirecteur van Natuurmonumenten Overijssel en Flevoland. Kwade opzet sluit hij uit, ‘maar het blijft een mysterie hoe die bokken aan hun einde gekomen zijn. Vooral omdat op de twee andere eilanden alle dieren nog kerngezond zijn.’

Mogelijk zijn de dieren door onderkoeling gestorven na de storm van 18 januari. ‘De andere eilanden zijn dichter begroeid, met meer schuilplaatsen tegen guur weer’, zegt Gorter.

‘Een week voor de storm was de beheerder van Natuurmonumenten nog op het eiland geweest. De geitenbokken dartelden rond als altijd. ‘Ze hadden geen belangstelling voor het hooi dat hij had meegebracht, wat erop wijst dat ze meer dan genoeg te eten hadden.’ Maar daarna is niemand meer een kijkje gaan nemen.

Sindsdien wordt Natuurmonumenten geplaagd door schuldgevoel. Gorter: ‘Dood door verdrinking kan niet, want het eiland is niet ondergelopen. Een blikseminslag is ook uitgesloten, omdat de dieren in verschillende groepen zijn aangetroffen. Blijft over een of andere ziekte of infectie. Ach, we weten het gewoon niet.’

Om te weten te komen waaraan de geitenbokken zijn bezweken, is een bok voor sectie meegegeven aan de AID. Wat de autopsie ook oplevert, Natuurmonumenten heeft besloten alle geiten en pony’s op de andere twee eilanden naar het vasteland te halen.

Bron: de Volkskrant

[ terug... ]Omhoog


Maak vrienden

Klok

Plaatjes

Mijn hond Kyra !

  • Click to Mix and Solve Klik op de puzzel om deze opnieuw in elkaar te zetten!

Greenpeace

50+net

  • Image hosted by Photobucket.com

Wereld Natuur Fonds

  • Photobucket - Video and Image Hosting

GREENPEACE

  • http://www.greenpeace.nl/

Dierenbescherming

Dieren & Dierenbenodigdh

Birdsland

Klasgenoten

Bravenet.com

Maak je eigen tekst

eKUDOS

Banner

Label

Tijd

Mijn eigen puzzel-tuin

Image

Land&Tuinbouw,Veeteelt


Free Hit Counter
printer cartrige
Copyright 2002-2018