Ľ De hoogste boom ter wereld

Wat is dit?

Foto Mammoetbomen in BelgiŽ en Nederland Elders ter wereld Bronnen en links
Sequoia sempervirens
Beschrijving
De kustsequoia of kustmammoetboom is ťťn van de drie soorten sequoia's, naast de mammoetboom (Sequoiadendron giganteum) en de Chinese sequoia (Metasequoia glyptostroboides).
Deze soort groeit van nature in de lange dunne kuststrook langs de Stille Oceaan in CaliforniŽ, VS. Hij is de hoogste boom ter wereld.
Met zijn relatief slanke bouw kan hij nog zo'n 20 meter hoger worden dan grootste mammoetbomen, die weliswaar de grootste bomen ter wereld zijn in termen van volume. Het hoogste gekende exemplaar van de Sequoia sempervirens, Hyperion, meet maar liefst 115,5 meter (gemeten in 2006)!
Dit komt dicht in de buurt van de 120 ŗ 130 m, dat volgens een biologische studie uit 2004 de maximum haalbare hoogte van een boom zou zijn (pdf).
In de dunne kuststrook is er het hele jaar door relatief veel neerslag en is het vaak mistig. Zo kan de boom steeds voldoende water kan opnemen. De hoogste bomen zijn te vinden in de vochtige valleien op alluviaal materiaal. De sequoiawouden zijn heel weelderig qua ondergroei (varens).

De naalden lijken niet echt op dat van de mammoetboom: ze zijn groter en plat, liggen in een plat vlak maar zijn toch spiraalsgewijs ingeplant. De kruin is eveneens kegelvormig, gedragen door een massieve stam met roodachtige, zachte bast. De eironde kegels zijn kleiner (2 ŗ 3 cm). De levensduur van de kustsequoia bedraagt waarschijnlijk 2500 jaar.
In tegenstelling tot de meeste kegeldragende bomen, schiet de boom terug na het kappen.
Deze snelle groeier heeft rechte stammen en de kwaliteit van het hout is uitstekend, wat ervoor gezorgd heeft dat deze sequoia heel intensief gebruikt wordt als bouwmateriaal. Maar liefst 95 % van de oorspronkelijke Sequoia-oerwouden is omgezaagd en de kaalslag gaat nog steeds door.
Dit is op grotere schaal gebeurd dan met de mammoetboom, wiens hout zachter is en dus minder bruikbaar. Gelukkig wordt het meeste van de weinige stukken die nog overblijven, nu bewaard in de Nationale Parken, wat wellicht essentieel is voor het overleven van deze soort. De wouden buiten de parken (met vele bomen meer dan duizend jaar oud) worden nog steeds "commercieel uitgebaat"... Dit is een constante bron is van protesten en verzet, zoals de beroemde actie van de milieu-activiste Julia Butterfly Hill.
De kans is groot dat zonder het protest van organisaties als "Save the redwoods League", "Sempervirens Fund", "Sierra Club" en andere er nu geen sequoiabossen meer zouden zijn. Deze organisaties halen hun inkomsten uit giften en kopen zelf privť-gronden aan om die aan te sluiten bij de State Parks en Nationale Parken.

Deze bomen (en dan vooral jonge exemplaren) zijn nogal gevoelig voor wintervorst en komen niet zo vaak voor in onze streken. Het is voor deze bomen ook te droog om echt hoog te kunnen worden zodat de Sequoia sempervirens-bomen die te vinden zijn in BelgiŽ en Nederland ook helemaal niet zo groot zijn. De dikste Belgische boom heeft een stamomtrek van slechts 3,5 m en staat in het arboretum van Tervuren (groep 6a).

De hoogste boom ter wereld
Huidige hoogste boom
Augustus 2006: nieuwe hoogste boom ontdekt!

De hoogste boom ter wereld is een Sequoia sempervirens, genaamd Hyperion naar een Griekse mythologische figuur. Hij is maar liefst 115,5 meter hoog! Deze enorm hoge boom werd pas in augustus 2006 ontdekt en opgemeten in een afgelegen gedeelte van het Redwood National Park, CaliforniŽ door de professionele bomenmeters Chris Atkins, Michael Taylor, Steve Sillet en Robert van Pelt. De metingen werden uitgevoerd met behulp van professionele laser- en meetapparatuur gebaseerd op de driehoeksmeetkunde.
In juli 2006 werden overigens nog enkele andere recordbomen ontdekt: de naar de Griekse zonnegod genaamde "Helios", de hoogste boom ter wereld in juni 2006 (114,09 m), "Icarus" (113,14 m) en "Daedalus" (110,76 m).

De ontdekking van juli 2006 is erg opmerkelijk omdat deze bomen op een helling groeien en niet midden in valleien waar het meeste water te vinden is en waar alle vroegere hoogst gekende bomen groeien. Dit betekent dat er waarschijnlijk nog hogere, niet (als dusdanig) ontdekte bomen zijn omdat tot deze ontdekking gewoonweg niet gezocht werd in de bossen op valleihellingen. Deze valleihellingen worden nu doorzocht door Bob van Pelt en zijn team. Het is op een dergelijke locatie dat in augustus 2006 de huidige hoogste (als dusdanig gekende) boom ter wereld van 115,5 m werd ontdekt.
Tot juli 2006 was de Sequoia sempervirens "The Stratosphere Giant" (foto) de hoogste boom ter wereld waarvan de hoogte nauwkeurig werd bepaald. Hij is 112,83 meter hoog (gemeten in 2004, Steve Sillet) en werd pas in augustus 2000 ontdekt (Chris Atkins) in het Humboldt Redwoods State Park, CaliforniŽ, waar zich vele reuzen bevinden. Het is erg moeilijk om de grootsheid van deze bomen vast te leggen op foto. De foto links is een kleine poging; rechts van de boom kan je een persoon opmerken die aan een klimtouw hangt (klik op de foto om te vergroten).

Net als bij de andere reuzen als "The Federation Giant" (112 m) wordt de precieze lokatie van de boom door de parkwachters angstvallig geheim gehouden om een volkstoeloop te vermijden. Dit zou namelijk het fragiele ecosysteem van het bos kunnen schaden en rechtstreeks gevolgen hebben voor de boom: in het verleden liep het al slecht af met hoge bomen die te populair werden (zie verder).

Om een idee te krijgen van de hoogte van deze bomen: de hoogste kerktoren van Nederland, de domtoren van Utrecht, meet 112 m en is dus kleiner dan deze bomen. De hoogste kerktorens in BelgiŽ, de Onze-Lieve-Vrouwekerk in Brugge (voltooid in 1325) en de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal in Antwerpen meten respectievelijk 122,3 m en 123 m.

Hoogste sequoia ooit?
Het is allerminst zeker dat de hoogst gekende Sequoia sempervirens ook daadwerkelijk de hoogste levende Sequoia is of de hoogste Sequoia die in historische tijden groeide. Het is heel goed mogelijk dat in de omgehakte delen van de oorspronkelijke sequoiawouden (95%) zich grotere exemplaren bevonden, die ten prooi zijn gevallen aan de kettingzaag.


Hoogste boom ooit gemeten
De hoogste boom ooit gemeten was echter geen Sequoia, maar een Eucalyptus, een loofboom (foto).
Boswachter William Ferguson merkte in 1872 een bijzonder hoge Australische Eucalyptus regnans op, nabij de Watts River, Victoria, AustraliŽ. Hij was maar liefst 132,6 meter hoog, en was oorspronkelijk misschien wel 150 meter hoog. Er is in die tijd ook melding gemaakt van meerdere exemplaren van 140 meter hoog in TasmaniŽ.
We kunnen die gegevens jammer genoeg niet meer nagaan: al deze bomen zijn omgezaagd...
Eucalyptus regnans was en is een belangrijk bouwmateriaal in AustraliŽ (tropisch hardhout). Dergelijke oude waarnemingen moeten met terughoudendheid bekeken worden. Het hoogste betrouwbaar gemeten exemplaar was 114,3 meter hoog en is ook omgehakt (1884).
Zelfs nu nog gaat het ontbossen in AustraliŽ en TasmaniŽ voort. De relaties tussen milieubewegingen en het staatsbedrijf Tasmania Forestry is op zijn minst gespannen te noemen, zeker nadat zij de grootste Australische boom "El Grande" verbrand hebben, ook al was het per ongeluk (BBC News).
Een pagina omtrent de Eucalyptus regnans kan men vinden op de altijd interessante website van Jeroen Philippona.
Daar komt de volgende afbeelding ook vandaan: het is een Tasmaanse Eucalyptus regnans met een omtrek van 17,2 m (grond? borsthoogte?).[ terug... ]Omhoog


Maak vrienden

Klok

Plaatjes

Mijn hond Kyra !

  • Click to Mix and Solve Klik op de puzzel om deze opnieuw in elkaar te zetten!

Greenpeace

50+net

  • Image hosted by Photobucket.com

Wereld Natuur Fonds

  • Photobucket - Video and Image Hosting

GREENPEACE

  • http://www.greenpeace.nl/

Dierenbescherming

Dieren & Dierenbenodigdh

Birdsland

Klasgenoten

Bravenet.com

Maak je eigen tekst

eKUDOS

Banner

Label

Tijd

Mijn eigen puzzel-tuin

Image

Land&Tuinbouw,Veeteelt


Free Hit Counter
printer cartrige
Copyright 2002-2018