Ľ Mammoetbomen

Wat is dit?

Foto Enorme mammoetbomen in CaliforniŽ ontdekt


Een 112,7 meter hoge kustsequoia of kustmammoetboom in het Humboldt Redwoods State Park in CaliforniŽ zou zijn titel als hoogste boom van de wereld wel eens snel kunnen verliezen. Volgens de San Francisco Chronicle van donderdag hebben wetenschappers in Noord-CaliforniŽ in het nabijgelegen Redwood National Park drie hogere kustmammoetbomen (Sequoia sempervirens) gevonden.

De hoogste meet meer dan 115 meter, zowat de hoogte van een 30 verdiepingen tellend gebouw. Na de eerste metingen willen de wetenschappers nu met een nog nauwkeurigere methode de exacte hoogte bepalen. Pas dan moet de tot nog toe hoogste boom van de wereld, met de naam "Stratosphere Giant", zijn status aan de nieuwe ontdekte "Hyperion" afstaan en de aantekening in het "Guinness Book of Records" veranderd worden.
(Belga/AG 20:50)

De mammoetboom of reuzensequoia (Sequoiadendron giganteum) is een boom uit de cipressenfamilie (Cupressaceae) en de grootste boom ter wereld qua volume. Ze komt van nature voor in CaliforniŽ waar ze groeit op de westelijke hellingen van het Sierra Nevada gebergte. Voor de ijstijden kwam de boom algemeen voor op het noordelijk halfrond. In bv Europa is de boom bekend als fossiel in bruinkoollagen.

De grootste mammoetboom, de General Sherman Tree, is te vinden in het Sequoia National Park in CaliforniŽ. Daar bedraagt de hoogte 83 meter en de omtrek bij de bodem 31 meter, op borsthoogte 26 meter. Als sierboom worden mammoetbomen aangeplant in Europa, maar daar zijn ze voorlopig aanmerkelijk kleiner: de dikste mammoetboom in BelgiŽ is een boom in het Waalse Esneux, die reeds een stamomtrek van 8,9 meter heeft (op anderhalve meter hoogte). In Nederland zijn de dikste exemplaren te vinden in Brummen in Gelderland, met een stamomtrek van 7,9 en 7,7 meter (op 1,3 meter hoogte). Om zo groot te worden als in Amerika zijn duizenden jaren nodig, en ze zijn in Europa pas in de tweede helft van de 19e eeuw ingevoerd. De oudste reuzensequoia wordt na jaarringenonderzoek op 3200 jaar geschat.

De kroon is smal en kegelvormig. De uiteinden van de takken buigen naar voren. De boomschors is roodachtig bruin, dik, zacht en vezelig. Later wordt de schors donkerder en gegroefd. De richels steken soms ver uit. De schors is zo zacht dat men ertegen kan stompen zonder de vuist te verwonden. De boom heeft blauwgroene of donkergroene schubbladeren van 4 tot 7 mm lang. De kegels zijn bruin en eivormig, 5 tot 8 cm lang en hangen aan lange steeltjes aan de hoofdtwijgen. Zowel de Sequoia sempervirens als de Sequoiadendron giganteum hebben een opvallende rode schors (in het Engels heten deze soorten giant redwood). De schors is heel zacht en kan gemakkelijk ingeduwd worden.

De mammoetboom heeft een zeer dikke bast, en een hoge kruin, zodat bij een bosbrand het vuur de belangrijkste delen van de boom niet kan aantasten. Voor de voortplanting is het zelfs noodzakelijk dat de zaden deels verbrand worden. Het snel blussen en voorkomen van bosbranden in het Sequoia gebied schijnt er toe geleid te hebben dat er vrijwel geen nieuwe Sequoiaīs meer opgroeien. Bovendien zijn de zeer sterke bosbranden die af en toe toch oplaaien wel in staat om de oude bomen dodelijk te beschadigen.

De mammoetboom levert zacht en duurzaam hout. Het is echter te zacht om als constructiemateriaal gebruikt te worden. Reuzenbomen die worden geveld versplinteren niet zelden in ernstige mate als ze omvallen, waardoor een groot deel van het hout onbruikbaar wordt.
Bron: Wikipedia

[ terug... ]Omhoog


Maak vrienden

Klok

Plaatjes

Mijn hond Kyra !

  • Click to Mix and Solve Klik op de puzzel om deze opnieuw in elkaar te zetten!

Greenpeace

50+net

  • Image hosted by Photobucket.com

Wereld Natuur Fonds

  • Photobucket - Video and Image Hosting

GREENPEACE

  • http://www.greenpeace.nl/

Dierenbescherming

Dieren & Dierenbenodigdh

Birdsland

Klasgenoten

Bravenet.com

Maak je eigen tekst

eKUDOS

Banner

Label

Tijd

Mijn eigen puzzel-tuin

Image

Land&Tuinbouw,Veeteelt


Free Hit Counter
printer cartrige
Copyright 2002-2018