Ľ Oerbossen wereldwijd

Wat is dit?

Oerbossen en tropische regenwouden. Oerbossen wereldwijd.
Over de hele wereld liggen nog grote, aaneengesloten stukken oerbos. De bekendste oerbossen zijn tropische regenwouden zoals de Amazone. Maar er bestaan ook gematigde regenwouden zoals langs de Canadese westkust.

Andere oerbossen zijn helemaal geen regenwouden. Zoals de enorme boreale bossen in Rusland en Canada. In die bossen kan het juist erg koud zijn, ze komen voor in de buurt van de noordpool.

De Magnificent Seven zijn zeven unieke oerbossen. En zeven dieren die in deze oerbossen leven. Greenpeace koos ze uit als symbolen voor de uitgestrekte bossen en talloze planten- en diersoorten die verdwijnen:

Het regenwoud van de Amazone
De paradijselijke wouden van AziŽ/Pacific: IndonesiŽ en Papoea Nieuw-Guinea
De laatste oerbossen van Europa: Finland en Rusland
Het gematigd regenwoud van Zuid-Amerika
De oerbossen van Noord-Amerika
De sneeuwwouden van Aziatisch Rusland
Het Afrikaanse regenwoud van de Grote Apen

Oerbossen en tropische regenwouden. Bedreigingen.
Op de hele aarde bestaat nog maar twintig procent van het oorspronkelijke bos. De rest is gekapt of platgebrand. Sommige stukken oerbos zijn zo versnipperd, dat het ecosysteem niet meer goed functioneert.

De resterende oerbossen worden in een ongekend tempo vernietigd. Jaarlijks verdwijnt er een enorm stuk bos. Het gaat om een oppervlakte zo groot als vier keer Nederland. Gekapt voor de oprukkende landbouw en mijnbouw of voor de aanleg van plantages en wegen.

Maar de grootste bedreiging komt van de industriŽle houtkapbedrijven. Internationale houtbedrijven hebben rechten verworven voor de exploitatie van enorme oerbosgebieden. Zij maken grote winsten met de kap of zelfs kaalkap van bossen.

Bulldozers breken het oerbos open. Ze maken de weg vrij voor de vrachtwagens die het hout afvoeren. Dat wordt gebruikt in de bouw en de meubelindustrie, maar ook voor telefoonboeken of papieren zakdoekjes. Zonder bomen spoelt de (vruchtbare) grond gemakkelijk weg.

De meeste oerbossen bevinden zich in ontwikkelingslanden. Multinationale houtbedrijven hebben er vrij spel. Ze kappen legaal ťn illegaal. Overheden beschikken vaak niet over een effectief controleapparaat. De Braziliaanse regering schat dat tachtig procent van de houtkap in het Amazonegebied illegaal is.

De grootschalige houtkap heeft onverwachte gevolgen. Als de bulldozers een toegang hebben geforceerd, trekken de stropers het regenwoud binnen. Vlees van dieren uit het oerwoud is een dure delicatesse. In een aantal Afrikaanse bossen zijn de chimpansees, olifanten en gorilla's zo bijna uitgeroeid.

Wat is een oerbos?
Oerbossen zijn uitgestrekte wouden van duizenden, soms zelfs miljoenen jaren oud. Het zijn ingewikkelde, kwetsbare ecosystemen. Negentig procent van alle plant- en diersoorten die op land voorkomen, tref je alleen aan in oerbossen.

Vele inheemse volken leven al duizenden jaren in de oerbossen. Houtkap bedreigt hun bestaan en hun culturele tradities.

De bekendste oerbossen zijn tropische regenwouden. De temperaturen zijn er hoog, de regenval overvloedig. Maar er bestaan ook gematigde regenwouden zoals langs de Canadese kust. En oerbossen die geen regenwouden zijn, zoals de enorme bossen in Rusland.
Bron: Greenpeace

[ terug... ]Omhoog


Maak vrienden

Klok

Plaatjes

Mijn hond Kyra !

  • Click to Mix and Solve Klik op de puzzel om deze opnieuw in elkaar te zetten!

Greenpeace

50+net

  • Image hosted by Photobucket.com

Wereld Natuur Fonds

  • Photobucket - Video and Image Hosting

GREENPEACE

  • http://www.greenpeace.nl/

Dierenbescherming

Dieren & Dierenbenodigdh

Birdsland

Klasgenoten

Bravenet.com

Maak je eigen tekst

eKUDOS

Banner

Label

Tijd

Mijn eigen puzzel-tuin

Image

Land&Tuinbouw,Veeteelt


Free Hit Counter
printer cartrige
Copyright 2002-2018