» Werelddierendag

Wat is dit?

Foto
Het ontstaan van Werelddierendag Iedereen weet het: 4 oktober is het Werelddierendag. En elk jaar wordt dit weer uitgebreid gevierd. Lekker voer, nieuwe speeltjes en een dikke knuffel; de huisdieren worden wereldwijd flink in de watten gelegd. Maar waar deze dag eigenlijk vandaan komt, dat weet bijna niemand. Hier lees je alles de oorsprong van deze speciale dag.

Belangrijke brief
Dierendag bestaat al heel wat jaren. De eerste Dierendag vond al plaats in begin van de 20ste eeuw. In die tijd werden de rechten van het dier steeds belangrijker. In diverse landen werden er verenigingen van dierenbeschermers opgericht en alsmaar meer mensen kwamen op voor dieren die mishandeld of verwaarloosd werden. Zo ook de Tsjechische mevrouw Winter. In 1927 schreef zij een brief naar Margaret Ford, voorzitster van de wereldvereniging van de dierenbescherming. Mevrouw Winter stelde hierin voor om één dag per jaar speciaal aan de dieren te denken, een idee dat Margaret Ford fantastisch vond.

Congres in Wenen
Het idee werd in 1929 dan ook meegenomen naar een congres in Wenen. Hier kwamen alle verenigingen van dierenbeschermers bijeen om te praten over het bestrijden van dierenmishandeling. Tijdens dit congres werd besloten om 4 oktober uit te roepen tot Werelddierendag. Waarom 4 oktober? Omdat het – op de Katholieke kalender - de dag is van de heilige Franciscus van Assisi.

Franciscus van Assisi
Franciscus woonde in de 12de eeuw in Italië en groeide op in rijkdom. Franciscus leefde behoorlijk wild, totdat hij ziek werd en ook nog eens in de gevangenis belandde. Toen kreeg hij spijt van zijn uitbundige leven en besloot te gaan leven als de apostelen van Jezus. Vanaf dat moment beschouwde hij alle mensen en dieren als zijn broers en zusters. Zo zei hij eens: ‘De mus is evengoed mijn broer als de paus.’
Hij trok door Italië, Spanje, Marokko en het Midden-Oosten om mensen tot het christendom te bekeren. Daarbij sprak hij niet alleen voor de mensen, maar ook voor de dieren. In 1226 werd hij ziek en keerde hij terug naar Assisi, waar hij op 4 oktober stierf. Twee jaar later verklaarde paus Gregorius IX hem heilig en werd zijn sterfdag zijn naamdag.

4 oktober: verwendag
De meeste mensen kennen dit verhaal echter niet en vieren op 4 oktober gewoon dierendag. Huisdieren worden lekker verwend. De kat krijgt een leuk speeltje, de hond een lekkere bot en de eendjes in het park wordt brood gevoerd. En dat is natuurlijk al hartstikke leuk!


[ terug... ]Omhoog


Maak vrienden

Klok

Plaatjes

Mijn hond Kyra !

  • Click to Mix and Solve Klik op de puzzel om deze opnieuw in elkaar te zetten!

Greenpeace

50+net

  • Image hosted by Photobucket.com

Wereld Natuur Fonds

  • Photobucket - Video and Image Hosting

GREENPEACE

  • http://www.greenpeace.nl/

Dierenbescherming

Dieren & Dierenbenodigdh

Birdsland

Klasgenoten

Bravenet.com

Maak je eigen tekst

eKUDOS

Banner

Label

Tijd

Mijn eigen puzzel-tuin

Image

Land&Tuinbouw,Veeteelt


Free Hit Counter
printer cartrige
Copyright 2002-2018