Ľ AARDBEVINGEN

Wat is dit?

Foto Wat zijn de gevolgen van een aardbeving?
De slachtoffers en de schade als gevolg van een aardbeving heeft meerdere oorzaken.

De trillingen van de beving
Door de trillingen en bewegingen van de aardbodem ontstaat schade aan gebouwen. Ze storten gedeeltelijk of geheel in. De beving zelf veroorzaakt meestal geen slachtoffers. Maar door vallend bouwmateriaal zoals muren en daken vallen wel slachtoffers.

Brand, overstroming, lekkage
Door de schade die ontstaat aan wegen en gebouwen ontstaat vaak brand, bijvoorbeeld omdat gasleidingen breken en het gas in brand vliegt. Ook komt het voor dat waterleidingen breken.

Aardverschuivingen en lawines
Door de beweging van de aardkorst gaan delen van de bodem zoals bijvoorbeeld een hoeveelheid grond op een berghelling schuiven. Op de plaats waar de schuivende grond terecht komt vallen vaak veel slachtoffers die daaronder bedolven raken. Ook ontstaat schade aan huizen, wegen en leidingen. Soms bestaat zo'n aardverschuiving uit modder of hele vochtige bodem, dan spreekt men over een modderlawine.

Tsunami
Wanneer de aardbeving onder de zee plaatsvindt kan door de beving het zeewater in beweging komen. Er ontstaat dan een golfpatroon in de zee. Je kunt dat vergelijken met de rimpeling die zich verspreidt in het wateroppervlakte als je een steentje in een plas gooit. Als de golf het land bereikt kan deze in hoogte en kracht toenemen, omdat het water ondieper wordt. De golf spoelt aan land en kan daar heel veel schade en slachtoffers veroorzaken. Een golf als gevolg van een aardbeving wordt ook wel tsunami genoemd. Veel mensen noemen het een vloedgolf, maar dat is eigenlijk geen goede naam omdat het niets te maken heeft met eb en vloed. Het woord tsunami is Japans, het betekent letterlijk "havengolf".

Een tsnunami beweegt zich relatief langzaam. Het kan uren duren voordat de golf het land bereikt. In enkele gebieden ter wereld waar regelmatig zeebevingen voorkomen zijn daarom waarschuwingssystemen opgezet die de kustbewoners waarschuwen voor een tsunami als er in zee een beving wordt waargenomen.

Bij de grote aardbeving voor de kust van het Indonesische eiland Sumatra op 26 december 2004 is ook een tsnunami ontstaan. Deze zeer zware aardbeving met een kracht van 9.0 had op zichzelf al grote schade tot gevolg, maar de daaropvolgende tsunami heeft verwoestingen aangericht in alle omliggende landen en eilanden. Omdat er geen waarschuwingssysteem voor tsunami's bestaat in dit gebied van Zuid-Oost AziŽ vielen er heel veel slachtoffers onder strandgangers en kustbewoners. In sommige gevallen duurde het meer dan vijf uur na de beving voordat deze tsunami de kust bereikte.

Tientallen doden en gewonden bij aardbeving Iran
Uitgegeven op vrijdag 31 maart 2006 om 07:47:25, bijgewerkt om 11:10:11

(Novum/AP) - Bij drie krachtige aardbevingen in het westen van Iran zijn zeker vijftig doden en 850 gewonden gevallen. Dat is vrijdag gemeld in de Iraanse pers.

De eerste beving, met een momentmagnitude van 4,7, deed zich donderdagavond laat voor in de bergen. Om 23.06 uur plaatselijke tijd werden de industriesteden Boroujerd en Doroud en naburige dorpen getroffen door een aardbeving met een momentmagnitude van 5,1 en iets voor 05.00 uur vrijdag deed zich in hetzelfde gebied een nog zwaardere aardbeving voor, met een momentmagnitude van 6,0. Daarbij werd een aantal dorpen met de grond gelijk gemaakt. De meeste slachtoffers werden in hun slaap getroffen. Veel mensen renden in paniek de straat op en brachten de nacht buiten door. Elk van de aardbevingen werd gevolgd door naschokken.

In Iran doen zich vaker aardbevingen voor. Bij een beving met een momentmagnitude van 6,4 vielen in februari 2005 in het Zuid-Iraanse Zarand 612 doden en meer dan 1.400 gewonden. Maar liefst 26.000 mensen verloren in december 2003 het leven bij een beving met een momentmagnitude van 6,6 in Bam, in het zuidoosten van het land.


[ terug... ]Omhoog


Maak vrienden

Klok

Plaatjes

Mijn hond Kyra !

  • Click to Mix and Solve Klik op de puzzel om deze opnieuw in elkaar te zetten!

Greenpeace

50+net

  • Image hosted by Photobucket.com

Wereld Natuur Fonds

  • Photobucket - Video and Image Hosting

GREENPEACE

  • http://www.greenpeace.nl/

Dierenbescherming

Dieren & Dierenbenodigdh

Birdsland

Klasgenoten

Bravenet.com

Maak je eigen tekst

eKUDOS

Banner

Label

Tijd

Mijn eigen puzzel-tuin

Image

Land&Tuinbouw,Veeteelt


Free Hit Counter
printer cartrige
Copyright 2002-2018