STONEHENGE

Wat is dit?

Foto Een mysterieus en raadselachtig stenen bouwwerk in het Zuidwesten van Engeland is: Stonehenge! Met de bouw van Stonehenge (hangende stenen) is ongeveer 2500 voor Christus begonnen en rond 1500 voor Christus (in de bronstijd) was Stonehenge af. Wie Stonehenge gebouwd hebben, waarom het gebouwd is en hoe dat in zin werk gegaan is, zijn vragen die door heel veel mensen op verschillende manieren beantwoord zijn.Maar wat is Stonehenge nou eigenlijk?

Op een heuvel, omringd door een aarden wal en gracht, staat een cirkel van 30 rechtopstaande stenen van 6 meter hoogte en ze wegen allemaal 25 ton. (1 ton = 1000 kilogram; 25 ton is dus 25000 kilogram!). Hierop liggen 30 stenen (deze worden bovendorpels genoemd). De stenen stonden vroeger in een kring. De stenen die in Stonehenge zijn gebruikt komen daar niet vandaan. De meeste stenen zijn over het water naar Stonehenge verplaatst. Sommige stenen waren zo zwaar dat het meer dan 30 miljoen uur kostte om de stenen op de goede plaats te krijgen. En het gekke is dat niemand weet hoe de stenen zijn verplaatst. Wanneer de stenen op de goede plek stonden werden de stenen door mensen met stenen hamers in de goede vorm gehakt. Er zijn nog meer raadsels aan Stonehenge, want niemand weet hoe de bovendorpels op hun plaats werden gelegd. Sommige mensen denken dat dit met hefbomen is gebeurd. En als dit zo was, dan waren er meer dan 800 mensen nodig om een bovendorpel op zijn plaats te krijgen.

Op het plaatje hierbovenaan, zie je een plattegrond van Stonehenge. Je kunt precies zien welke stenen nu nog rechtop staan (de zwarte), welke stenen zijn omgevallen (de grijze) en welke er nu niet meer staan (de witte).

Vroeger werd er gedacht dat Stonehenge een plaats was waar mysterieuze bijeenkomsten werden gehouden met bloederige rituelen. Men dacht dat er offers werden gebracht aan de goden. Dit idee heeft ertoe geleid tot naamgeving van bepaalde stenen: bijv. altaarsteen en offersteen. Omdat er in de naaste omgeving van Stonehenge veel stoffelijke resten zijn gevonden (van verbrande en begraven mensen) zijn er ook een aantal geleerden die veronderstellen dat Stonehenge gediend heeft als een dodentempel. Maar de meeste geleerden zijn van mening dat het gaat om een zonnetempel, die zo is gebouwd dat er astronomische voorspellingen mee gedaan konden worden (geleerden noemen dit ook wel met een moeilijk woord: een astronomisch observatorium). Je kunt dus wel nagaan dat Stonehenge een heel belangrijke plaats in het bestaan van mensen in vroegere tijden heeft gekend.

[ terug... ]Omhoog


Maak vrienden

Klok

Plaatjes

Mijn hond Kyra !

  • Click to Mix and Solve Klik op de puzzel om deze opnieuw in elkaar te zetten!

Greenpeace

50+net

  • Image hosted by Photobucket.com

Wereld Natuur Fonds

  • Photobucket - Video and Image Hosting

GREENPEACE

  • http://www.greenpeace.nl/

Dierenbescherming

Dieren & Dierenbenodigdh

Birdsland

Klasgenoten

Bravenet.com

Maak je eigen tekst

eKUDOS

Banner

Label

Tijd

Mijn eigen puzzel-tuin

Image

Land&Tuinbouw,Veeteelt


Free Hit Counter
printer cartrige
Copyright 2002-2018