» Klimaatverandering

Wat is dit?

Groenland — Aan boord van het Greenpeace-schip Arctic Sunrise ontdekten wetenschappers dat een gletsjer aan de oostkust van Groenland, de Kangerdlugssuaq, zich in versneld tempo terugtrekt. De snelheid is binnen negen jaar bijna verdrievoudigd. Dit maakt haar tot één van de snelst bewegende gletsjers ter wereld. Deze observaties bevestigen de voorspelling dat klimaatverandering een grote impact op de Groenlandse gletsjers heeft.

Aan boord van het Greenpeace-schip Arctic Sunrise ontdekten wetenschappers dat een gletsjer aan de oostkust van Groenland, de Kangerdlugssuaq, zich in versneld tempo terugtrekt. De snelheid is binnen negen jaar bijna verdrievoudigd. Dit maakt haar tot één van de snelst bewegende gletsjers ter wereld. Deze observaties bevestigen de voorspelling dat klimaatverandering een grote impact op de Groenlandse gletsjers heeft.

Deze zomer is het Greenpeace-schip Arctic Sunrise in Groenland om tekenen en invloeden van klimaatverandering in dit deel van het noordpoolgebied vast te leggen. Wetenschappers van het "Climate Change Institute" van de Universiteit in Maine (USA) voeren een onafhankelijk onderzoek uit naar verschillende gletsjers als bewijs van recente klimaatverandering.

Gletsjers zoals de Kangerdlugssuaq voeren ijs van de Groenlandse ijskap naar de zee. "Dat deze afvoer nu drie keer zo snel gaat is een dramatische ontdekking," zegt Dr. Gordon Hamilton. "Deze enorme toename in afvoer zorgt voor een versnelde zeespiegelstijging met alle gevolgen van dien."

Zeespiegelstijging is voor laagliggende landen als Nederland een direct gevaar van klimaatverandering. Het is mede hierom onbegrijpelijk dat Nederland een afwachtende houding aanneemt als het gaat om het stimuleren van duurzame energie. "Het energierapport dat het kabinet recentelijk naar buiten bracht was daar een exemplarisch voorbeeld van," aldus Joris Thijssen, campagneleider klimaat en energie van Greenpeace. "Balkenende wil pas actie ondernemen als andere landen dat ook doen, een houding die maar al te veel lijkt op de klimaatpolitiek van Bush."

[ terug... ]Omhoog


Maak vrienden

Klok

Plaatjes

Mijn hond Kyra !

  • Click to Mix and Solve Klik op de puzzel om deze opnieuw in elkaar te zetten!

Greenpeace

50+net

  • Image hosted by Photobucket.com

Wereld Natuur Fonds

  • Photobucket - Video and Image Hosting

GREENPEACE

  • http://www.greenpeace.nl/

Dierenbescherming

Dieren & Dierenbenodigdh

Birdsland

Klasgenoten

Bravenet.com

Maak je eigen tekst

eKUDOS

Banner

Label

Tijd

Mijn eigen puzzel-tuin

Image

Land&Tuinbouw,Veeteelt


Free Hit Counter
printer cartrige
Copyright 2002-2018